Tentoonstellingen

Een belangrijk onderdeel van het Lange Jan Project wordt gevormd door de tentoonstellingen. Jaarlijks worden er vier georganiseerd in de voet van de toren, waarvan één in samenwerking met de Middelburgse synagoge. De tentoonstellingen hebben vaak een religieus, spiritueel of mystiek karakter.

Seizoen 2019

De eerste expositie van het seizoen wordt ingevuld door Sandra van der Meulen die woont en werkt in Middelburg. Haar expositie is te zien van 23 mei – 2 juli.
Sandra van der Meulen is kind van een Chinese moeder en een Nederlandse vader. Zij bracht een groot deel van haar kindertijd door in Hongkong en Singapore en groeide op omringd door een oosterse cultuur. In haar werk is deze invloed duidelijk aanwezig.
Haar schilderijen laten een voortdurende zoektocht zien om de invloeden van haar oosterse en westerse achtergrond te laten versmelten in een eigen persoonlijke beeldtaal. Met deze beeldtaal geeft zij uitdrukking aan haar ideeën over het leven en verbondenheid.
Sandra van der Meulen werkt in een ‘gemengde techniek’. Collage- en druktechnieken worden gecombineerd met diverse materialen, waaronder kaasdoek, oosterse papieren waaronder met name ook rijstpapier uit Wenzhou en soms gevonden voorwerpen. De eenvoud en puurheid van deze materialen zijn essentieel voor haar werk.

Website: http://www.sandravdmeulen.nl; e-mail: atelier@sandravdmeulen.nl

Sandra van der Meulen in haar atelier

 

 

 

 

 

 

 

 

Tide of events 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Volgende exposities:

– 4 juli – 6 augustus: georganiseerd door de Synagoge;
– 8 augustus – 10 september: Lilian Willemse uit Tilburg met hedendaagse religieuze kunst;
– 12 september – 23 oktober: Juliette Erkelens uit Amsterdam met fotografie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Expositie “Dante”, van 15 september – 20 oktober 2016

De laatste tentoonstelling van dit seizoen van het Lange Jan Project is gewijd aan werk van Jan Uriot, schilder en schrijver, die vanaf 1975 tot aan zijn dood (1998) in Middelburg heeft gewoond.

In het jaar dat Uriot naar Middelburg kwam, zag zijn Dante-boek het licht, een bibliofiele uitgave van beeld en tekst bij de eerste twee canti van Dante’s Goddelijke Komedie. Ter gelegenheid van de 100e geboortedag van Uriot zijn in de Wandelkerk, in de torenvoet, de 20 originele schilderingen te zien, die een hoogtepunt markeren in het oeuvre van Uriot. De tentoonstelling is een initiatief van het Lange Jan Project in samenwerking met de Vriendenkring Jan Uriot.

5-jan-uriot-de-dichter-dante

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

scan_20160708-2

 

 

 

Jan Uriot (± 1975)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De eerste tentoonstelling met foto’s van Walcheren in WO II wordt geopend op 19 mei 2016, om 14.00 uur.

Tentoonstelling van Mimine Vleminckx (1958 Bornem,  België), van 04 augustus t/m 14 september.

‘Ode aan mijn mama’.

Mimine vertrekt steeds van eigen fotomateriaal voor  haar werken. Deze keer is ze in de oude doos gedoken voor beeldmateriaal. Met een verscheidenheid van materialen creëert zij een nieuw beeld. Zo schildert zij met olieverf op  oud behangpapier, gekopieeerde foto’s, doek. De kleuren zijn pasteltinten, zacht hoe ze de herinnering wilt vasthouden.

Mimine schildert over , naast en onder de foto ‘s. Soms haalt ze een beeld  weg en benadrukt ze een inperfectie van de tijd.

De herinnering is nooit het juiste beeld van toen. De foto was een momentopname van toen, maar haar beeld is veranderd door de tijd heen en bepaald door het heden. Er wordt over de foto geschilderd, soms vaag, soms drastisch.                     Door een beeld  vaag te overschilderen zie je op een andere manier naar het beeld en wordt wat eronder zit zichtbaarder. Een pallet van warme kleuren weerspiegelt zich in de schilderijen. Er ontstaat een huid die de toeschouwer  raakt.

Een tentoonstelling die je meesleurt in het heden en het verleden.

IMG_2910

IMG_2919

IMG_2929

20160601_153941

 

Tentoonstellingen 2016

 19-05 t/m 06-07  Rouffaer, Foto’s van Walcheren in WO II
 07-07 t/m 02-08  Expositie i.s.m. de Synagoge
 04-08 t/m 14-09  Mimine
 15-09 t/m 20-10  Jan Uriot, Schilderijen bij De Goddelijke Comedie van Dante

 

 

 

 

De tentoonstellingen van het Lange Jan Project zijn niet alleen op de donderdagen van het LJP te bezoeken. De kerken onder de Lange Jan (Nieuwe Kerk, Koorkerk en Wandelkerk) zijn in het toeristenseizoen iedere werkdag geopend van 10.30 tot 17.00 uur. U kunt deze dan bezichtigen inclusief de expositie in de Torenvoet; ook zijn er gidsen aanwezig. De toegang is gratis.
In de maanden juni, juli, augustus en september zijn de kerken ook op zaterdag en zondag geopend van 13.30 – 17.00 uur.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s