Meditatief Moment en Miniconcert op donderdag 29 augustus in de Koorkerk

door Bert van Klaveren

13.00 – 13.30 Meditatief Moment

In het laatste Meditatief Moment van dit zomerseizoen spreekt Henk Goudzwaard over Olivier Messiaen, een franse componist, organist en pianist. Johan Beijer speelt op de piano muziek van Messiaen. Ingang Abdijkerken, links van de Lange Jan.

15.00 – 15.30 uur Miniconcert

Het miniconcert wordt verzorgd door Gerard Boot, een graag geziene gast in onze serie concerten. Gerard treedt op als organist in Middelburg, Veere en Baarland. In die laatste plaats heeft hij de zorg (hoede) over het Moreau-orgel. Hij speelt werken uit de tijd van de Barok.

Toegang vrij, collecte aan de uitgang.

Programma

1.
Voluntary in G
Henry Heron (1738-1795)

2.
– Sarabande in g
– Passacaille in g
Georg Friedrich Handel (1685-1759)

3.
‘Wie schön leuchtet der Morgenstern’
Dietrich Buxtehude (1637-1707)

4.
Fantasia in C (BWV 570)
Johann Sebastian Bach (1685-1750)

5.
‘Wir glauben all’ an einen Gott’ (BWV 765)
‘Nun freut euch lieben Christen g’mein’ (BWV 755)
Johann Sebastian Bach

6.
Fuga in G (BWV 576)
Johann Sebastian Bach

Gerard Boot (Middelburg) kreeg orgel- en pianolessen aan de Zeeuwse Muziekschool van Bram de Wolf, Rien Balkenende en Leen de Broekert. Na cum laude zijn D-examen behaald te hebben, specialiseerde hij zich in de interpretatie van oude muziek, eveneens bij Leen de Broekert (1949-2009), die een groot specialist was op het gebied van de oude muziek en haar uitvoeringspraktijk.

Gerard Boot is voorzitter van Incanto, stichting voor Oude Muziek (www.incantoconcerten.nl) en organist in Middelburg (Oostkerk), Veere en Baarland. In Baarland is hij vanuit de Stichting Oude Zeeuwse Kerken belast met het hoederecht over het buitengewoon authentieke Moreau-orgel uit 1750.

In 2015 presenteerde hij samen met André Poortvliet een CD van dit instrument, waarop zij (deels vierhandige) werken spelen van Rameau, Lully, Dumont en Chaumont. Deze CD, die in de pers lovende recensies kreeg, is te bestellen via baarland@zeeuwsekerken.nl en ook na afloop van dit concert verkrijgbaar in de kerk voor EUR 12,-.

%d bloggers liken dit: