Miniconcert op donderdag 28 september in de Koorkerk

door Bert van Klaveren

Een verrassende combinatie: orgel en mandoline. In de serie Miniconcerten bespeelt Marina Eckhardt de mandoline en Bert Geleijnse het orgel. Zij brengen een programma met muziek van Handel, Vivaldi en Giuliano, allen componisten uit de tijd van de Barok.

Plaats: Koorkerk Middelburg; Aanvang 15.00 uur. Zoals gebruikelijk is de toegang vrij, met een collecte aan de uitgang.

Programma

1  G.F. Händel (1685 – 1759)

Sonate in G major-origineel Op 4 nr. 6
– andante allegro
– larghetto
– allegro

2  A. Vivaldi (1678 – 1741)

Trio in g minor RV 85
– andante molto
– larghetto
– allegro

3  A. Vivaldi

Trio in C maior RV 82
– allegro non molto
– larghetto
– allegro

4  G. Giuliano Ca 1750

Sonata in Re maggiore
– allegro
– largo
– allegro

De muziek
De solopartij uit Baroksonates kan doorgaans door verschillende instrumenten uitgevoerd worden zoals fluit, hobo of viool of – bij tokkelinstrumenten – gitaar, luit of mandoline. Dat geldt ook voor de begeleidende partij, de basso continuo (b.c.). Hier kan gekozen worden tussen bijvoorbeeld orgel of klavecimbel.
Dat gegeven maakt het mogelijk om vanmiddag een aantal composities uit de Barok te laten horen in de bijzondere combinatie van mandoline en orgel.
Zo is de Sonate in G van Händel, zoals wij die spelen, eigenlijk de Sonate in Bes opus 4 no 6 voor harp en b.c later omgewerkt tot orgelconcert.
De twee trio’s van Vivaldi resteren waarschijnlijk van een serie trio’s voor luit, viool en b.c.
Tenslotte de sonate in D van de Napolitaan Giuliano, wel als een originele compositie voor mandoline en b.c.

De musici
Marina Eckhardt studeerde bij Benny Ludemann mandoline aan het Fontys Conservatorium te Tilburg en behaalde daar het solisten- en docentendiploma.
Ze werkt als mandoline- en gitaardocente, geeft workshops voor basisschoolleerlingen en organiseert studieweekenden. Ook is ze muzikaal leider van het Zeeuws Mandoline en Gitaar Orkest. Met Monty van Belzen vormt ze het mandoline-accordeonduo Follie à deux, met gitarist Ron Leenders erbij het trio Les Amis. Ze speelt samen met de pianisten Ad van Sleuwen en Christian Blaha. Haar spel is te beluisteren op diverse cd’s.

 

Bert Geleijnse is organist van de Doopsgezinde Gemeente te Middelburg en speelt als organist of klavecinist regelmatig met andere solisten en ensembles zowel tijdens concerten als in kerkdiensten. Voor de Stichting Kerk biedt Podium is hij actief als organisator van concerten in de Doopsgezinde kerk te Middelburg.

 

Advertenties
%d bloggers liken dit: