Meditatief Moment en Miniconcert op donderdag 3 augustus in de Koorkerk

door Bert van Klaveren

Tijdens het Meditatief Moment van donderdag 3 augustus, dat plaatsvindt in de Koorkerk om 13.00 – 13.20 uur, mediteert Henk Goudzwaard over leven en denken van Hildegard von Bingen (1098 – 1179). Henk Goudzwaard zelf zorgt op de vleugel voor de muzikale omlijsting.

“De woorden van het visioen
klinken niet als woorden
uit een menselijke mond,
maar ze zijn als een hel vuur
of als een wolk die zich voortbeweegt
in de ether.
Ik kan de vorm van dat licht niet beschrijven,
zoals ik ook niet met onbeschermde ogen
kan kijken naar de zon”

 

 

In de serie Miniconcerten geven Marco Ketels, gekend blokfluitist, en Andre Poortvliet, bekend organist, op donderdag 3 augustus een bijzonder concert, geheel gewijd aan Frescobaldi en tijdgenoten, allen Italiaanse componisten uit de 16e en 17e eeuw.

Plaats: Koorkerk te Middelburg. Aanvang 15.00 uur; toegang vrij, collecte aan de uitgang.

André Poortvliet (*1984) ontving orgellessen van achtereenvolgens Jos Verpoorten, Jos Vogel en Stoffel Gunst aan de Zeeuwse Muziekschool, waar hij cum laude slaagde voor zijn D-examen. Daarna volgde hij enkele jaren klavecimbel-, orgel- en klavechordlessen en lessen basso continuo bij Leen de Broekert. Ook volgde hij masterclasses en privélessen klavecimbel bij Bob van Asperen, Pierre Hantaï, Christophe Rousset en Marieke Spaans. Hij is organist in Middelburg (Oostkerk) en Baarland (Maartenskerk). Met ensemble Consort of Voices voert hij barokmuziek uit (www.consortofvoices.nl).

 

 

 

 

Marco Ketels (1969) is classicus, zanger en blokfluitsolist. Hij trad vaak op met o.a. het Graafs Barokensemble (dat hij samen met Hans Smits oprichtte in 1988), het vocaal ensemble BLOS en Poko Voko in Nijmegen en omstreken. Colleges musicologie volgde hij aan de Nijmeegse Radboud Universiteit bij Joost Langeveld. Van 2005-2009 was hij countertenor in het kwartet Syrinx te Middelburg. Verder verleent hij medewerking aan verschillende barokprojecten. Zo zong hij the ‘second witch’ in “Dido and Aeneas” van Purcell bij Voices of Freedom. Hij is sinds 2017 kernlid en één van de stichters van de Consort of Voices (zie boven).
Van 2007-2009 volgde hij zangles bij Hans Smout. Binnen het voortgezet onderwijs faciliteert en stimuleert hij leerlingen om klassieke muziek te spelen, te beluisteren en te ervaren en werkt daarbij samen met de UCR Middelburg. Verder zijn de talloze, zeer gevarieerde optredens met organist Jos Vogel in de Jacobskerk in Vlissingen en daarbuiten een rode draad in het leven van deze musicus.

 

Programma

“In Stil Moderno”
Frescobaldi en tijdgenoten

1
Giovanni Bassano
(1560/1561-1617)

Frais et gaillard (naar Jacobus Clemens non Papa)

Madonna mia gentil (naar Luca Marenzio)
2
Girolamo Frescobaldi
(1583-1643)

Quinta Toccata sopra I pedali per l’organo, e senza (orgel)
3
Riccardo Rognoni
(ca 1550-1620)

Vestiva I colli (naar Giovanni Pierluigi de Palestrina)
4
Girolamo Frescobaldi
Hinno Ave Maris Stella (orgel)

5
Girolamo Frescobaldi
Canzon Terza (La Bernardinia)

6
Dario Castello
(ca 1590- ca 1658)

Sonata Prima

 

Advertenties
%d bloggers liken dit: