Bijzondere dag van het Lange Jan Project

door Bert van Klaveren

Het was weer een een mooie dag van het Lange Jan Project. In een gezellig druk Middelburg met kermis, markt, braderie met veel standwerkers en een antiek- en ambachtenmarkt was er ook veel aanloop in de Abdijkerken. En daar gebeurde weer veel moois. Middagpauzedienst, boekentafel, gastvrouwen, kerkenpad, de gebruikelijke onderdelen van zo’n Projectdag. Maar er was ook een bijzondere gebeurtenis. Er werd een fraaie tentoonstelling geopend. Jeltje Hoogenkamp exposeert tot 3 september in de Torenvoet schilderijen rond het thema Franciscus in de Lange Jan. Het Zonnelied van Sint Franciscus is de inspiratiebron voor de schilderijen die worden vergezeld door gedichten van Corrie Kopmels, in het Zeeuws (met vertaling!). Prachtig om te zien, prachtig om te lezen – kunst op hoog niveau.

Han Luijk opent de expositie van Jeltje Hoogenkamp en Corrie Kopmels

Han Luijk opent de expositie van Jeltje Hoogenkamp en Corrie Kopmels

De expositie werd geopend door Han Luijk, voorzitter van het Lange Jan Project. Corrie Kopmels las drie van haar gedichten en Broeder Dieleman zong enkele liederen. De vele aanwezigen konden daarna onder het genot van een glaasje wijn of sap de expositie bekijken, waarbij de beide kunstenaars graag met hen in gesprek gingen over het getoonde werk.

Corrie Kopmels laat een van haar gedichten horen

Corrie Kopmels leest haar gedicht

Broeder Dieleman zing een lied

Broeder Dieleman zing een lied

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aandahct voor de getoonde werken

Aandacht voor de getoonde werken

 

Jeltje Hoogenkamp in gesprek met een bezoeker

Jeltje Hoogenkamp in gesprek met een bezoeker

 

Veel bezoekers waren er ook bij het aansluitende miniconcert door Jan Wisse op het Van Vulpen-orgel in de Koorkerk. Hoewel er geen organisatorische coördinatie was, konden inwoners en bezoekers van Middelburg een ware orgelestafette maken langs drie fraaie kerken in de binnenstad, waarvan de orgels achtereenvolgens werden bespeeld door de bekende Zeeuwse organisten Rudi de Munck (Oostkerk) en André Poortvliet (Gasthuiskerk). Jan Wisse sloot dit in de Koorkerk af met een afwisselend programma met aan het eind de vol verve gespeelde Final van César Franck. Een waardig slot van deze mooie dag van het Lange Jan Project.

Jan Wisse concerteert op het Van Vulpen-orgel in de Koorkerk

Jan Wisse concerteert op het Van Vulpen-orgel in de Koorkerk

 

 

Advertenties
%d bloggers liken dit: