Seizoen 2014 geopend

door Bert van Klaveren

Seizoen 2014 van het Lange Jan Project is van start gegaan. Na de middagpauzedienst, dit seizoen steeds om 12.00 uur en vandaag geleid door Annelies Moolenaar en Krina Wattel, met Cocky Klaver aan het orgel, hield voorzitter Han Luijk om 14.00 uur de openingstoespraak. Bijna alle activiteiten gaan weer beginnen; in juli en augustus komt daar ook de rondleiding langs Middelburgse kerken en de synagoge bij.

Voorzitter Han Luijk opent het seizoen

Voorzitter Han Luijk opent het seizoen

Aansluitend werd ook de eerste tentoonstelling van het seizoen geopend. Demian Janssen, studerend aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, heeft een expositie ingericht met werken rondom het thema Vrijheid en Recht. Daarmee geeft hij een actuele kijk op het begrip slavernij. Deze expositie sluit aan bij de expositie “Kind aan de ketting” in de kloostergangen van het Abdijcomplex ter gelegenheid van 200 jaar afschaffing van de slavenhandel. “Kind aan de ketting” besteedt aandacht aan kinderen in slavernij, vroeger en nu. Het is een bijzondere tentoonstelling van het NiNsee, het Nationaal instituut Nederlands Slavernijverleden en erfenis.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.


De tentoonstelling van Demian Janssen geeft een indringend beeld van moderne vormen van slavernij. Na de introductie door Han Luijk daalden de aanwezigen af naar de torenvoet waar de kunstenaar ter plaatse een toelichting gaf op zijn geëxposeerde werk.

CRT_5160

Demian Janssen geeft een toelichtinmg op zijn werk

Demian Janssen geeft een toelichting op zijn werk

Vervolgens verklaarde Han Luijk de tentoonstelling voor geopend en overhandigde Demian Janssen een presentje als aandenken aan deze dag.

CRT_5165
De tentoonstelling van Demian Janssen is tot 30 juni te bezichtigen op maandag t/m vrijdag van 10.30 – 17.00 uur en m.i.v de maand juni ook op zaterdag en zondag van 13.30 – 17.00 uur.

De openingsdag van het Lange Jan Project 2014 werd om 15.00 uur besloten met een sprankelend orgelrecital door Gerard Boot op het van Vulpen-orgel in de Koorkerk. Met het programma van Duitse en Franse barokmuziek liet hij de veelzijdigheid en klankschoonheid van dit instrument op overtuigende wijze horen.

Gerard Boot

Gerard Boot

 

Advertenties
%d bloggers liken dit: