Jan Hiensch exposeert iconen in lood

door Bert van Klaveren

Zomerseizoen 2013 heeft haar intrede gedaan en het Lange Jan Project staat in de startblokken. Op donderdagmiddag 23 mei bent u van harte welkom om de start van het 25e jaar mee te maken.

De middagpauzedienst, die om 13.00 uur begint, wordt geleid door Annelies Moolenaar en Jeanne Heijmans.

Aansluitend wordt om 14.00 uur de expositie van beeldend kunstenaar Jan Hiensch uit Voorthuizen geopend.

De unieke ‘iconen in lood’ van Jan Hiensch laten zijn antwoorden zien op de vragen die het leven hem stelt. Verstrikt in familiegeheimen is het vroege werk van Jan doordrenkt met vergankelijkheid en dood. Nu het familiegeheim is ontsluierd, is deze zwaarte uit het leven en werk van Jan verdwenen. Zijn iconen in de kerk laten een deel van zijn proces zien.

‘Het leven mag gevierd worden’

Hervonden kind

Hervonden kind

Jan Hiensch: ‘In mijn werk staan zingevingsvragen centraal. De letterlijke zwaarte van lood heeft voor mij lang samengehangen met de zwaarte van het leven. In iconen is echter veel goud aanwezig’, legt hij uit ‘dat staat juist voor de onstoffelijke wereld, waarin het goddelijk licht straalt. In de alchemie is lood het metaal dat in goud kan veranderen. Vertaald naar mijn werk: de zwaarte – de levenslast – wordt licht. Het leven mag gevierd worden.’

Om 15 uur wordt het miniconcert verzorgd door de Rotterdamse organist Henk Groeneweg die het orgel van de Koorkerk bespeelt.

%d bloggers liken dit: