Miniconcert Stefan Knuijt

door Bert van Klaveren

Op donderdag 16 augustus geeft de jonge talentvolle musicus Stefan Knuijt uit Nieuw- en Sint Joosland een pianorecital in het wekelijkse miniconcert in de Koorkerk in Middelburg. Hij speelt muziek van Beethoven, Poulenc, Webern en Rachmaninoff.

Stefan Knuijt

Stefan Knuijt, geboren op 15 september 1992 te Nieuw- en Sint Joosland, begon op 9-jarige leeftijd met pianospelen. Hij kreeg tot 2009 piano- en compositieles van Leen de Broekert aan de Zeeuwse Muziekschool te Middelburg. Stefan vervolgt zijn pianostudie bij Rien Balkenende.
Tevens is hij lid van muziekvereniging “O.N.D.A.” te Nieuw- en Sint Joosland waarin hij de euphonium bespeelt. Ook deze opleiding volgde hij aan de Zeeuwse Muziekschool bij René Passenier.

Stefan studeerde vanaf september 2009 tot 2011 compositie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Calliope Tsoupaki. Hij schreef diverse werken zoals “Plotseling Braken de Dijken” voor de opening van de Poëziedag in 2005 en “Triste et Joyeux”, een pianowerk dat is opgedragen aan zijn vader. Hiermee speelde hij in de regiofinale van een compositiewedstrijd van het Nederlands Blazers Ensemble. Juni 2006 ging het werk Le Plus Beau Jour in première dat Stefan schreef voor het jeugdorkest “Jong ONDA” uit Nieuw en Sint Joosland.

November 2006 werd hij op zijn euphonium Nederlands Kampioen in de jeugddivisie tijdens de Nederlandse Kampioenschappen in Weert. Maart 2007 behaalde hij de tweede prijs tijdens het Prinses Christina Concours Compositie te Den Haag en in april 2009 de derde plaats in de Finale van dit concours. In 2008, 2009 en 2010 won hij op zijn euphonium het regionale solistenconcours van de KNFM (Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen).

Mei 2008 ging zijn eerste grote werk voor orkest in première. In opdracht van de brassband “O.K.K.” uit Westkapelle componeerde hij het werk “Tussen het Hoge en ’t Lage Licht”, een werk waarin de geschiedenis van dit dorp muzikaal wordt verwoord. In 2009 volgde Stefan een masterclass bij de bekende Nederlandse componist Daan Manneke.

Stefan studeert nu tuba aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Hendrik Jan Renes, solotubaïst van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en tevens volgt hij de studie muziektheorie aan dit instituut.

Het miniconcert is één van de aktiviteiten van het Lange Jan Project, een initiatief van de Raad van Kerken Middelburg.
Het concert in de Koorkerk begint om 15.00 uur, de toegang is vrij.

Het programma van Stefan’s pianorecital:

1.   Sonate in Fis groot op. 78, Deel I               Ludwig van Beethoven

2.   Mouvements Perpetuels                             Francis Poulenc

3.   Variationen op. 27, Deel I en II                   Anton Webern

4.   Prelude in G op. 32, no. 5                          Sergei Rachmaninoff

5.   Prelude in E op. 32, no. 3                          Sergei Rachmaninoff

Advertenties
%d bloggers liken dit: