Miniconcert André Poortvliet

door Bert van Klaveren

Het miniconcert op donderdag 26 juli zal worden verzorgd door de Middelburgse organist André Poortvliet. Hij speelt een bijzonder Bachprogramma dat bijna geheel bestaat uit muziek uit het in 1739 uitgegeven derde deel van de ‘Clavier-Übung’. Daaruit speelt hij 10 koraalvoorspelen en twee duetten voor klein orgel, omlijst door een jeugdwerk van Bach, Preludium en Fuga BWV 549. In dit programma zal hij het Van Vulpen-orgel in vele klankcombinaties laten klinken.

André Poortvliet bij het orgel in de Koorkerk

André Poortvliet kreeg zijn orgellessen op de Zeeuwse Muziekschool van Jos Verpoorten, Jos Vogel en Stoffel Gunst. Ook volgde hij enkele jaren klavecimbel-, orgel- en klavechordlessen en lessen basso continuo bij Leen de Broekert. Hij volgde masterclasses en privélessen klavecimbel bij Pierre Hantaï, Bob van Asperen, Marieke Spaans en Erik van Nevel. Met het ensemble Consort of Voices voert hij barokmuziek uit. Daarnaast is hij actief als basso-continuospeler op orgel en klavecimbel bij diverse koren en ensembles.

Het concert in de Koorkerk begint om 15.00 uur, de toegang is vrij.

Korte toelichting op het concert
Het concert van deze middag bestaat bijna geheel uit muziek uit het derde deel van Bach’s “Clavier-Übung’. Deze verzameling omvat 21 koraalvoorspelen over catechismus- en andere gezangen. Hieruit worden 10 voorspelen ten gehore gebracht die geschreven zijn voor klein orgel. De bundel bevat ook een viertal Duetto’s die wel worden gezien als Bach’s verklanking van het dagelijkse catechismus leren uit zijn jeugd. Hiervan klinken het eerste en het derde duet. Begin en einde van het programma bestaan uit de twee delen van een niet tot de bundel behorend jeugdwerk van Bach dat getuigt van de jeugdige uitbundigheid van een getalenteerd musicus die zijn studie heeft afgerond en op zoek is naar zijn artistieke identiteit.

Advertenties
%d bloggers liken dit: